Er vi 99% sjimpanser? Ikke så fort, Bonzo.
(Oversatt fra: http://www.breakpoint.org/bpcommentaries/entry/13/30394 )
Av: John Stone | Publisert: 24.01.2017


Tema: Intelligent Design , Media , Vitenskap / Teknologi , Worldview


Å legge myter til hvile er alltid en god ting, og akkurat nå er det sengetid for Bonzo.
Journalister og vitenskap forfattere gjentar i det uendelige biologisk klisjéen at "mennesker og sjimpanser er 99% genetisk identiske," en misoppfatning som har tatt på seg et liv på egen hånd og, ordspillet tiltenkt, har utviklet seg til et verdenssyn forutsetning. Hvis våre gener er nesten umulig å skille fra de til sjimpanser, går begrunnelsen , må vi være nesten umulig å skille fra sjimpanser!
Kevin Williamson, skriver på National Review av alle steder, gjorde dette spranget om Ivanka Trump uhøflige velkommen av andre flypassasjerer nylig. Hvis vi er tross alt 99% sjimpanser, er det ikke overraskende om vår 'indre ape' ville vise seg fram, også på en JetBlue flytur.
Nå, er folk visselig i stand til å opptre som dyr, og den vitenskapelige-klingende påstand om at vi virkelig er dyr i hjertet, synes å forklare det. Men det er bare ett problem: Det er ikke sant. Våre DNA ikke er 99% identisk med det i sjimpanser. Selv om det var, det ville ikke gjøre oss aper-bortsett-fra-1 %. Det er dårlig genetisk vitenskap og reduksjonistisk filosofi, til å begynne med.
I det han skriver på Evolution News and Views ( http://www.evolutionnews.org/2017/01/fake_science_ab103399.html ), påpeker David Klinghoffer ut at "99%" myten er basert på håpløst utdatert forskning. Men det fikk et skudd i armen etter at forskere ved Genome Consortium i 2005 kunngjorde at de hadde sekvensert sjimpanse DNA og sammenlignet det med vår egen.
Bilde 2. daily_commentary_01_24_17
Aviser over hele verden utbasunerte likheten mellom de to genomer som ytterligere bevis på vårt nære slektskap. Hva de forsømte å nevne var at prosjektet bare sammenlignet proteinkodende segmenter av genomet, som hos mennesker, utgjør bare 2% av det totale! Resten er hva Francis Collins en gang kalt "junk DNA" -lenke. Med unntak, som forskere siden har oppdaget og Collins har innrømt, serverer dette "søppelet" regulerende roller som bestemmer hvordan andre gener uttrykkes, spesielt i hjernen. Med andre ord, "junk DNA", som utgjør den store majoriteten av vårt genom, er en viktig del av det som gjør mennesker humane og sjimpanser til sjimpanser.
For det andre viser det seg at "99%" tallet resulterte fra bruk av en fullstendig humant genom som mal for å sekvensere den i sjimpanser. Det ville være som å sette sammen et puslespill basert på hvordan et annet puslespillet passer sammen!
Sammenligningen valgte også områder med større likhet og forkastet de som ikke stemte overens. For å si det veldig enkelt, så de to genomene like ut fordi forskerne forventet dem å ligne.
Basert på hva vi nå vet, anslo biolog og seniorforsker ved Senter for vitenskap og kultur, Ann Gauger, at mennesker og sjimpanser deler rundt 92% av vårt DNA. For å sette det i perspektiv, forteller forskere oss at vi er 90% identisk med katter -lenke https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9284919 ).
Men da blir det mer komplisert. Som Gauger innrømmet i et intervju med Discovery Institute , at den siste utviklingen viser hvor forskjellig mennesker og aper setter spesifikke gener til å fungere. Spesielle proteiner som kalles transkripsjonsfaktorer, slår visse gener av og på under utviklingen, og om lag en tredjedel av disse er menneske-spesifikke. Aper har dem ikke engang .
Forskjellene for nivået av gentranskripsjon, spleising, og uttrykk er så dyp at Gauger sammenligner prosessen med et operativsystem, og protein-spesifikk DNA med linjer med kode -lenke http://kristen-ressurs.no/Intelligent%20Design/Epigenetikk/_Epigenetiske%20design-indikasjoner.htm. De kan se like ut, men resultatene-menneske og sjimpanse-kunne knapt vært mer forskjellige -lenke: http://kristen-ressurs.no/Intelligent%20Design/Mer-enn-ape/9-Ulikheter%20i%20gen-funksjoner.htm.
Som tidligere britiske statsminister Benjamin Disraeli forarget observerte ved å lese Darwin, mennesket er mer som engler enn aper -http://www.azquotes.com/quote/827919. Og han hadde rett. Ingen dyr snakker, komponerer symfonier, maler mesterverk, sender sonder til Saturn, eller enda viktigere-ønsker et forhold til Gud.
Selv om "99%" avisand (canard) var sann, ville det ikke gjøre oss til 99% sjimpanser noe mer enn en diamants karbonsammensetning gjør den til 99% kull. Vi er ikke summen av våre gener, og det er forsinket at journalister og kommentatorer utvikler seg forbi denne utdaterte påstanden.


Ressurser


Lenke 1. Falsk vitenskap: "Ca. 99% av vårt DNA er identisk det hos sjimpanser."-lenke.
Lenke 2. Hvordan sjimpanser og mennesker er ulike - Del 1 -lenke.
Lenke 3. Hvordan sjimpanser og mennesker er ulike - Del 2 -lenke.

 

Oversatt av Asbjørn E. Lund (Bildene sto ikke i opprinnelig artikkel, evt. untatt det 1., og er satt inn av undertegnede, se lenke i Bilde-nr)