Husk de spennende "jordlignende" planetene;Trappist-1 Systemet? Bryllupsreisen er over
David Klinghoffer; 21 mars 2017


Bilde 1. Kreditt: NASA / JPL-Caltech


Husker du ståheien for bare en måned siden om Trappist-1, en svak rød dvergstjerne rundt 40 lysår fra Jorden? Denne stjernen har syv planeter, tre av dem, omtrent av jord-størrelse, og ble annonsert som potensielt beboelige. Dette førte til opprømte spekulasjoner om utenom-jordisk evolusjon:
" Forskere finner tre nye planeter hvor liv kan ha utviklet seg " (Sky News)
" Nasa oppdager nytt solsystem der livet kan ha utviklet seg på tre planeter " (The Telegraph)
" NASAs" hellig gral ": Helt nytt solsystem som kunne støtte utenomjordisk liv oppdaget " (The Independent)
" Sju Alien 'jordkloder' funnet i bane rundt nærliggende stjerne" (National Geographic)


Vel, ikke så fort. Mye av andpustenheten om systemet stammet fra en fantasifull kunstners som grundig gjenga sin takknemlighet til NASA. Planetene er utpekt av bokstaver, b til h. De tre midterste planetene er avbildet som heller innbydende, med det som ser ut til å være tiltalende jordlignende hav.
I dag synes Trappist-1 boblen å ha poppet, i det 3D-dataklimamodellering viser store problemer med systemet. Ifølge Eric T. Wolf ved University of Colorado laboratorium for Atmosfære og romfysikk, ville de indre tre planeter være ufruktbare og de ytre tre frosne. Og i midten, planet e? I NASAs gjengivelse, ser den mest jordlignende ut. Men i et system som dette sentrert på en svak rød dverg, ville planetene må ha vært lagret for å starte, med sju ganger volumet av jordens hav.


Cosmos Magazine siterer Dr. Wolfs avisartikkel-arkiv:
"Modellresultatene viser at de indre tre planeter for tiden befinner seg i innenfor den indre kanten av den tradisjonelle vann-flytende beboelige sonen”, skriver han i et artikkel på pre-print stedets arkiv.
"Således hvis vann noensinne har eksistert på de indre planetene, ville de ha gjennomgått en løpsk drivhus-effekt og mistet vann til rommet som har etterlatt dem tørre i dag."
De ytre tre planeter, legger han til, "faller utover den maksimale CO2-drivhus ytterkanten av den beboelige sonen" og vil ha inntatt en livløs snøball tilstand.


Dermed er det bare midt-planeten som fortsatt er en kandidat som vertskap for liv. Den kunne opprettholde "minst noe beboelig overflate", bemerker Wolf , avhengig av de atmosfæriske nitrogen-nivåene. Dersom planeten faktisk er dekket av hav, så kan "nær dagens jordoverflate-temperaturer opprettholdes."


Imidlertid kan selv én beboelig planet vise seg å være et forlorent håp. Ultra-kalde dvergstjerner, sier Wolf , kan ta så lang tid som en milliard år på å slå seg inn i et stabilt system, der rund-bane planeter er utsatt for intens solstråling, og produserer ekstreme klimaforhold. Hvis dette var tilfelle med Trappist-1, så måtte den midterste planeten for å beholde rikelig vannmengde i dag, opprinnelig ha inneholdt sju ganger jordas havvolum.

Bilde 2. Jordas indre -brukte lang tid på å stivne


Materialister må ha utenomjordisk liv, for å forsikre seg selv om at jordas biologi er ikke noe spesielt, lett repeterbare av ikke-styrte evolusjonære prosesser mange andre steder i kosmos. Det virker usannsynlig at planeter rundt Trappist-1 støtter liv, noe som betyr at de ikke kan støtte evolusjonære spekulasjoner, heller.


Nå er det på tide å lene seg tilbake og vente på neste halvferdige "jordlignende" ekso-planeter å bli trillet ut på scenen av populære vitenskaps media. Ikke bekymre deg, det vil ikke vare lenge.
Merker: biologi; jorda; materialisme; NASA

 

 


Oversatt av Asbjørn E. Lund (Bildene sto ikke i opprinnelig artikkel, evt. untatt det 1., og er satt inn av undertegnede, se lenke i Bilde-nr)