Blindtarmen kan redde ditt liv
Det ydmyke organet kan hjelpe oss å komme oss etter alvorlige infeksjoner
Av Rob Dunn 1. mars 2012;
Oversatt herfra.

blindtarmDu har kanskje hørt at blindtarmen er en levning fra fortiden vår, lik bakbeinene til en hval. Bill Parker, professor i kirurgi ved Duke University School of Medicine, hørte det også; han er helt uenig. Parker mener blindtarmen fungerer som et 'naturreservat' for nyttige bakterier i tarmen vår. Når vi får en alvorlig tarminfeksjon lik kolera (som ofte skjedde i store deler av vår historie og selv i dag er vanlig i mange regioner), er de nyttige bakteriene i tarmen utarmet. Blindtarmen gjør at de kan gjenopprettes. I hovedsak ser Parker på blindtarmen som et fristed for våre bittesmå gjensidige venner, et sted hvor det alltid er plass på vertshuset.

Bilde 1. Blindtarm i enden av tynntarm (ned. til høyre)


Parkers hypotese, som han og medarbeidere først publiserte i 2007 i Journal of Theoretical Biology, er en fundamentalt ny idé om hvordan et organ i kroppen vår fungerer. En artikkel publisert i desember 2012, gir nye data for å støtte teorien.

Bilde 2. Bakterie-flagell m. delenavn.


bakterie-flagellJames Grendell, sjef for avdelingen for gastroenterologi, hepatologi og ernæring ved Winthrop University-Hospital på Long Island, og teamet hans studerte 254 pasienter med en historie med tarminfeksjoner forårsaket av bakterien Clostridium difficile. C. difficile, kjent som C. diff blant den medisinske gruppen, er et dødelig patogen som ofte oppstår på sykehus, spesielt når pasienter må behandles med langvarige antibiotikakurer. C. diff ser ikke ut til å konkurrere godt med den iboende biotaen i pasientenes tarm, men når den opprinnelige biotaen er utarmet (som tilfellet er etter flere antibiotikakurer), kan C. diff vokse raskt og ta over. Hvis Parkers idé er riktig, bør personer uten blindtarm ha større sannsynlighet for å få tilbakefall av C. diff enn de med en.


Og det er nettopp det Grendells gruppe fant: Pasienter uten blindtarm hadde mer enn dobbelt så stor sannsynlighet for å få tilbakefall av C. difficile. Tilbakevending hos individer med blindtarmen intakt, forekom i 18 prosent av tilfellene. Tilbakevending hos de uten blindtarm, oppstod i 45 prosent av tilfellene.


Hvor etterlater dette oss? I kroppen din er et organ som ser ut til å hjelpe bakteriene i livet ditt, slik at de i sin tur kan bidra til å holde deg i live. Flere tester, til og med in-vivo eksperimenter, må gjøres før vi kan være sikre. Inntil da vil legene fortsette å kutte ut infiserte blindtarmer. Når de gjør det, når de holder dem oppe, holder de opp et symbol - et litt grovt, lillefinger-symbol - både på vårt komplekse forhold til andre arter, og på hvor lite vi vet.
Denne artikkelen ble publisert på trykk som "Your Appendix Could Save Your Life."

Oversettelse og bilder ved Asbjørn E. Lund