Tilfeldig dannet tekst


Noen har kanskje hørt om libraryofbabel (https://libraryofbabel.info/ ). Her kan man p.t. skrive inn tilfeldige sekvenser av tegn på inntil 3200 tegn (25.1.2017), og de blir funnet igjen. Ganske imponerende, ikke sant? Det som er skjedd, er at en har kjørt et program for å danne alle tenkelige kombinasjoner av disse ca. 30 tegnene, noe som tilsvarer omkring (10 opphøyd i 4677)┬ábøker -lenke.

Tegn som benyttes er små bokstaver i engelsk alfabet, samt punktum, komma og mellomrom, vi sier for enkelhets skyld 30 tegn.


For å spare lagringsplass; (-det ville rett og slett bli for mye..) så er metoden som benyttes for å generere hver tekst i hver bok lagret, som en form for program: Den kjøres gjennom hver gang et søk gjøres.

Bilde. Illustrasjon av 'libraryofbabel'


Om folk ønsker å fortsette å kaste bort tiden, kan de sikkert generere mange ganger så mye som nå, av tilfeldig tekst, men etterhvert vil ikke universet kunne romme de mulige kombinasjoner som måtte dannes, om en fortsatte henimot det som kan måtte til for å danne ett menneskelig genom på tilfeldig vis.

Til sammenligning består det menneskelige genom av ca. 3,2 milliarder ‘tegn’, som altså er 1 million ganger større.

-lenke til elementærpartikler -her.

 

Stoffutvalg og bilder ved Asbjørn E. Lund