Darwins Etsende Idé: Tilfellet Stephen Matheson
(Oversettelse fra: http://www.evolutionnews.org/2017/01/darwins_corrosi103460.html )


Bilde 1. Slik noen benytter evolusjonsteorien


Våre siste rapport av undersøkende data, " Darwins Etsende Idea: her", av CSC-tilknyttet direktør John West, dokumenterer effekten av materialistiske ideer om opprinnelsen, på religiøs tro, samt på etikk og troen på menneskets unikhet. Rapporten er grundig, objektiv, og svært detaljert. En smertefull personlig historie som kom til min oppmerksomhet kan tjene som en illustrasjon på fenomenet, rapporter Dr. West.


Matheson.jpg Biolog Stephen Matheson er en langvarig kritiker av teorien om intelligent design. Hans omfattende angrep på Stephen Meyers Signatur i Cell, for å ta én ting, varierte fra det materielle til det trivielle og personlige. Tonen var ofte ... tærende, og vi reagerte på den tiden. Med Arthur Hunt, har Dr. Matheson debattert Dr. Meyer i et forum på Biola University. Tidligere professor ved en evangelisk kristen skole, ved Calvin College, er Matheson fortsatt oppført som en bloggforfatter på det teistisk evolusjonære nettstedet BioLogos, hvor det bemerkes at han nyter å "utforske spørsmål om vitenskap og kristen tro."


Vel, hans teistisk evolusjonære oppdagelser er nå avsluttet. Som han forteller på sin personlige blogg, der han tok en pause på mer enn fem år sammen med en pause fra sin undervisning, han er "lykkelig" ikke-lenger en kristen.
Gjerne? Omveltninger som dette er sjelden uten følge med personlig uro. Jeg vet ikke hvilke tanker eller erfaringer som førte Matheson til dette punktet. Var han bare på en spasertur en dag, da det plutselig gikk opp for ham at hans favoritt trosforsvars-argument hadde et alvorlig hull i seg? Med mindre han velger å dele mer med sine lesere, er alt vi kan si med sikkerhet at mange mennesker, som selv uttaler seg, rapporterer den undergravende effekten av evolusjonstenkning.
Før pausen, var det nyeste innlegget på bloggen hans, fra september 2011 -her, tok affære med "folk på Discovery Institute," Stephen Meyer og Casey Luskin, i en utveksling med Matheson er BioLogos venn og kollega, teistisk evolusjonist Dennis Venema. Det kommer så en lang pause, og kuttet umiddelbart og heller dramatisk til januar 2017 -her.

Matheson relanserer nå sin blogg, fortsatt med tittelen 'Quintessence of Dust', med sin betydningsfulle kunngjøring:


"Quintessence of Dust ble bygget for snart ti år siden, med et sett av temaer og mål som ikke alle passer i 2017. Mest betydningsfullt ble bloggen unnfanget da jeg var kristen, og adresserte i fem år problemstillinger og spørsmål som jeg visste var av interesse for evangeliske kristne. Jeg er lykkelig ikke-lenger en kristen, og vil fornye bloggen for å reflektere det. Jeg bor fortsatt i USA, i 2017, der evangelisk kristendom utøver betydelig innflytelse. Og jeg vet mye om den verdenen. Så religion vil være et sporadisk, om passerende, emne. Men nå vil jeg skrive som en skeptiker, som en som har gått fra kristen humanisme til bare ren humanisme."


I det han beskriver seg selv som en "tidligere utviklings-biolog" samt en tidligere kristen, lover han å holde leserne oppdatert om "cool vitenskap." Jeg ønsker ham vel, og det er godt å se at i hvert fall i en profesjonell sammenheng har han landet på føttene. Han indikerer at han nå jobber som senior-vitenskapelig redaktør for tidsskriftet 'Cell Reports'.


Vi kjenner andre tilfeller av teistiske evolusjonister, hvis reiser skjente ut fra deres egen trosretning. En gruppe som BioLogos, viet tilsynelatende til nå ut til medkristne, synes å tilbringe en overdreven mengde av tid, med å sprenge intelligent design og forsøke å snu kristne bort fra teorien. Hvorfor? Det er en merkelig sprøhet i disse angrepene, som jeg tror ville etterlate en outsider rådvill. Jeg selv, som en jøde, ikke kristen, finner dem underlige. (Ikke bekymre deg, det jødiske samfunnet har sine egne nevrotiske konflikter.)

Bilde 2. USA: kreasjonisme avtar- ateisme øker: hvilken roller spiller 'mellomstandpunktet'?


I personlige betingelsene, psykologien ved teistisk evolusjon er fascinerende. Men på bakgrunn av undersøkelses-data, bør vi kanskje ikke bli overrasket av det. Dr. West finner, blant annet meget interessante tall:
Nesten 7 av 10 ateister og mer enn 4 av 10 agnostikere, sier at for dem personlig, har ikke-styrt kjemisk evolusjon og darwinistisk mutasjon/naturlig seleksjons-mekanisme gjort Guds eksistens "mindre sannsynlig".
Det virker fornuftig, og teistiske evolusjonister med noen følsomhet, må være klar over den etsende natur til idéen de formidler. Noen vil si at den merkelige holdning til teistisk evolusjon har å gjøre med erkjennelsen av at, for mange enkeltpersoner, fungerer den som et hvilested på vei fra tro til tap av tro. Det synes å ha vært det, i det minste, for tilfellet Steve Matheson.

 

 

Stoffutvalg og bilder ved Asbjørn E. Lund