Prostatakjertelen - er den 'dårlig designet'? 1
Imøtegåelse av design-kritikere; Publisert: 1. august 2008 (GMT + 10)
Prostatakjertel av Jonathan Sarfati


Følgende korte nettartikkel ble tilpasset fra seksjonen om påståtte 'dårlige design' i Dr. Sarfatis nye bok By Design, med undertittel, Evidence for nature’s Intelligent Designer-the God of the Bible.
Prostata er en kjertel hos han-pattedyr av valnøttestørrelse som utskiller en klar, lett alkalisk væske som utgjør omtrent 10-30% av volumet i sæd. Dermed er den et viktig muskuloglandulært organ for reproduksjon. Noen kritikere av skapelse/intelligent design klager over at den er dårlig utformet fordi urinrøret (røret som urinen strømmer ut gjennom) passerer gjennom det, så hvis prostata utvides, begrenser det urinstrømmen.


Imidlertid gir posisjoneringen mye mening. I stedet for urinrøret som går gjennom prostata, er det mer nøyaktig å betrakte prostata som en fortykning av den urinale veggen. Det produserer en hovedkomponent av sæd (annet enn sædcellene som kommer fra testiklene; testiklene må være utenfor kroppen for avkjøling. Mye av væsken produseres av sæd-blærene). Prostatas sekresjoner må injiseres i urinrøret til rett tid for å slå seg sammen med sædcellene fra testiklene. Prostata-arrangementet betyr at 30-50 kjertler skilles ut i 16-32 kanaler som åpnes uavhengig av urinrøret. Hele prostata trekker seg sammen under utløsning, og den glatte muskelen tømmer innholdet raskt og tvinger sæden videre. Prostata inneholder også nerveplekser, og er ansvarlig for mye av gleden ved seksuell aktivitet hos menn.


Så hvorfor plasserte ikke bare designeren prostata ved siden av urinrøret? Antagelig fordi det vil kreve et nytt kanalsystem, og ekstra systemer for å drive ut sekresjonen og sæden med.
Prostata fungerer også som et avstand mellom blæren og urogenital membran. Dette gir en støtte for blæren, og forhindrer at urinrøret knipes når blæren er full. Ellers vil ekstra leddbånd og festestrukturer være nødvendig. Denne posisjoneringen kan også være nødvendig for å slå av urinstrømmen under utløsning. Et potensielt problem med fjerning av prostata er faktisk inkontinens.


Når det gjelder utvidelsesproblemene, er de ikke normale trekk, men patologiske, så i bibelsk rammeverk vil de bli sett på som etter syndefallet. Uansett, til og med 80 år, har bare halvparten av mennene betydelig utvidelse av kjertelen, og bare en fjerdedel har urinsymptomer. Hos mange menn krymper faktisk prostata etter hvert som de blir eldre. (2) Hvis dette var et designproblem, ville alle menn lidd av det. Faktorer er problemer med hormon ubalanse, overvekt, infeksjoner, medisinske bivirkninger og mutasjoner inkludert i prostata problemer.
Japanske menn som bor i Japan har mye mindre problem, mens japanske menn som bor i Amerika utvikler samme nivå av problemer som amerikanere med annen etnisk bakgrunn. årsaken til dette antas å være forskjeller i kosthold. Det japanske kostholdet inneholder mye fisk, rike på omega-3-fettsyrer, som er betennelsesdempende og sink, som hemmer et enzym som er involvert i konvertering av testosteron (mannlig hormon) til dihydrotestosteron, som stimulerer hypertrofi (utvidelse) av kjertelen. Det tradisjonelle japanske kostholdet inneholder også vanligvis deler av tofu, som har milde østrogenvirkninger som motvirker de skadelige effektene av noen ganger overdreven dihydrotestosteron på prostata hypertrofi. Utilstrekkelig vegetabilsk forbruk firedoblet risikoen for prostataproblemer i en studie. Det er klart at et mangelfullt kosthold kan være en stor faktor hos mennene som lider av prostataforstørrelse. (3)


Totalt sett fungerer prostata normalt ekstremt godt gjennom en manns liv. Andre pattedyr har lignende design. I alle fall, hvis det var så ille som evolusjonskritikere sier, ville visselig naturlig utvalg eliminert dette designet.

Lenker:
Vas deferens-fornekte ‘bad design’ argumenter -her.
Recurrent laryngeal nerve -her.

Er menneskelig reproduksjonssystem dårlig designet? -her.


Videre lesning
What about claims of ‘bad design’? Svar

References
1. Thanks to Dr Don Batten for much of the information in this article, as well as Dr Jerry Bergman, Was the prostate poorly designed? Creation Research Society Quarterly 44(3):230-235, 2008. Return to text.
2. Isaacs J.T., Etiology of benign prostatic hyperplasia. Eur. Urology. 25(suppl 1):6-9, 1994. Return to text.
3. Araki, H., et al., High-risk group for benign prostatic hypertrophy, Prostate 4:253-64, 1983.

Oversettelse og bilder ved Asbjørn E. Lund