West: Teistisk evolusjon og det gnostiske kjetteriet
David Klinghoffer; 17. august 2022 Overrsatt herfra


MandaicBilde 1. Mandaic skrift


John West holdt et veldig interessant foredrag nylig om "The Debate Over Design in the Early Church." Den er ute på YouTube nå. Han dekker historien og mye mer, og starter med et puslespill: Hvorfor avviser noen engasjerte kristne i dag ideen om naturens vitenskapelige bevis på intelligent design? Og, vil jeg legge til, hvorfor avviser noen jøder det også? Min eldste datter begynner på college ved et jødisk universitet, og tar biologi i sitt første semester. Jeg kommer til å være nysgjerrig på å høre hva hun har fortalt om emnet.

Naturlig for teister?
Vennlighet til et designperspektiv kan virke naturlig for enhver teist. Likevel er en stikkende forakt for ID merkelig vanlig, spesielt blant religiøse akademikere. Hvorfor? Dr. West, som er statsviter og Discovery Institutes visepresident, kaster lys over mysteriet ved å gjennomgå de mystiske parallellene mellom debatter om design som pågikk i de første århundrene e.Kr. og utover, og de som pågår i dag.

Video: her.


gnostisismeI gamle tider møtte kristne og jøder mot gresk-romerske materialister, på den ene siden, og troende på gnostisk kjetteri, på den andre. Materialistene, som poeten Lucretius, forutså evolusjonær tenkning og høres bemerkelsesverdig ut som ateistbiologen Richard Dawkins. Gnostikerne er fascinerende ved at de, mens de identifiserte seg som kristne eller jøder, avviste skaperverkets godhet og omfavnet en tro på at den enheten som var ansvarlig for å skape liv, og alt annet, ikke var Gud, men en "demiurg", en kraft som er amoralsk. eller verre. Kristne i den tidlige kirken (og jøder i Talmud) kritiserte gnostisismen. Konflikten informerer det første kapittelet i Johannesevangeliet, blant andre viktige tekster.

Bilde 2. Kjennetegn ved gnostisisme

Hvordan høres dette ut?
Minner det deg om noe i nåtiden? Gnostisismen som sådan overlever i dag bare i den mandaiske sekten. Men West peker på aktuelle argumenter om intelligent design, der teistiske evolusjonister antar en gnostisk sinnstilstand: De tilskriver kreativiteten bak livet til en amoralsk kraft - Darwinistisk evolusjon, som er dagens demiurg. Eller i beste fall støtter de en tannløs "intelligent design" der vitenskapelige bevis for design mangler helt. Det overlater faktisk debatten til ateistiske materialister.
Som West konkluderer, er ideen om at hvordan vi forholder oss til problemet, ikke gjør noen forskjell i vår kultur (som noen hevder) er åpenbart latterlig. Han har dekket noe av dette materialet i detalj i to kapitler i boken God and Evolution, redigert av Jay Richards. Dette er et fantastisk foredrag, presentert på den nylige Westminster-konferansen om vitenskap og tro.

 

D. KliinghofferDAVID KLINGHOFFER
Senior stipendiat og Redaktør, Evolution News
David Klinghoffer er seniorstipendiat ved Discovery Institute og redaktør av Evolution News & Science Today, den daglige stemmen til Discovery Institutes Center for Science & Culture, som rapporterer om intelligent design, evolusjon og skjæringspunktet mellom vitenskap og kultur. Klinghoffer er også forfatter av seks bøker, en tidligere seniorredaktør og litterær redaktør ved National Review magazine, og har skrevet for Los Angeles Times, New York Times, Wall Street Journal, Washington Post, Seattle Times, Commentary og andre publikasjoner. Han ble født i Santa Monica, California, og ble uteksaminert fra Brown University i 1987 med en A.B. magna cum laude i komparativ litteratur og religionsvitenskap. David bor i nærheten av Seattle, Washington, med sin kone og barn.


Oversettelse og bilder ved Asbjørn E. Lund