Burgess: Påstander om "dårlig design" i skjelettledd er basert på kritikeres manglende opplæring i ingeniørfag; Oversatt herfra.
Brian Miller; 14. sept. 2022

Tennis-spillereBilde 1. Tennis setter krav til knærne


Som ingeniørprofessor ved Bristol University og Cambridge har Stuart Burgess forsket på biomekanikk i nesten tretti år. Han er en av de ledende ingeniørene i Storbritannia. Tidligere i år presenterte han et foredrag på Westminster-konferansen om vitenskap og tro med tittelen "Hvorfor menneskelige skjelettledd er mesterverk av menneskelig ingeniørkunst: og en motbevisning av argumentene for "dårlig design" -lenke. Han demonstrerte at menneskelige skjelettledd er underverker av ingeniørkunst og optimalt utformet. Spesielt tilbakeviste han påstander fra biolog Nathan Lents, i sin bok Human Errors: A Panorama of Our Glitches, from Pointless Bones to Broken Genes, om at håndleddet og ankelen inneholder ubrukelige bein.

Misbruk av vitenskap

HandstyrkeBurgesss forelesning konfronterer en av de vanligste misbrukene av vitenskapen rettet mot å undertrykke bevisene for design i biologi. Ateister som Lents har grovt misrepresentert de vitenskapelige bevisene knyttet til biologiske systemer for å hevde at livet ofte viser klønete og inkompetent ingeniørkunst. De fleste eksemplene på angivelig dårlig design oppført av Lents, eller i andre bøker som The Language of God, var kjent for å være falske når bøkene ble skrevet, eller har siden blitt miskreditert. Slik desinformasjon som er et resultat av slurvete vitenskap har avsporet troen til religiøse tilhengere og frarøvet ateister og agnostikere muligheten til å forfølge troen på en Skaper.

Bilde 2. Handledd skal utøve mange typer bevegelser


I forhold til håndledd og ankler kommer Lents med følgende påstander i sin bok:
"Det lille området som bare er selve håndleddet har åtte fullt utformede og distinkte bein gjemt der inne som en haug med steiner - som handler om hvor nyttige de er for noen." (s. 28)
"Vi har eksempler på ypperlig utformede ledd i kroppene våre; skulder- og hofteleddene kommer til tankene. Men kke håndleddet. Ingen fornuftig ingeniør ville designe et ledd med så mange individuelle bevegelige deler. Det roter opp plassen og begrenser bevegelsesområdet.» (s. 28)
"Den menneskelige ankelen lider av det samme rotet av bein som vi finner i håndleddet. Ankelen inneholder syv bein, de fleste av dem meningsløse.» (s. 29)
Likevel har ingen av disse påstandene noe grunnlag.


Video.


Optimaliteten til skjelettledd
FotfunksjonDr. Burgess demonstrerte hvordan Lents påstand om at håndledds- og fotleddene er dårlig utformet, er resultatet av Lents manglende opplæring i ingeniørfag. Han anerkjente ikke at levende systemer må møte flere konkurrerende begrensninger. Burgess analyserte leddenes forskjellige bevegelser og funksjoner -lenke. Deretter demonstrerte han hvordan håndleddene og anklene er utsøkt designet for optimalt å oppnå et mangfold av funksjoner i en rekke miljøer.
Som et eksempel klarte ikke Lents å forstå de tekniske prinsippene bak de fire knoklene ved siden av tåbeina. Han hevdet at en bedre design ville vært å erstatte disse beinene med et enkelt sammensatt bein. Den viktigste feilen er at flere bein gir langt større bæreevne -lenke.

Bilde 3. Spesifikke funksjoner til hver knokkel i foten


I et tidligere foredrag tok Burgess også for seg falske påstander om angivelig dårlig design i det menneskelige kneleddet, mens han i teknisk litteratur detaljerte kneets optimalitet (her, her). Mange har hevdet at lettheten som kneets fremre korsbånd (ACL) ødelegges med, gjenspeiler dårlig design som følge av menneskers evolusjonære fortid. Denne konklusjonen klarer ikke å gjenkjenne et sentralt designprinsipp: ingeniører konstruerer ofte bevisst de minst kritiske komponentene i et komplekst system for å feile først.


Støtfangeren til en bil, for eksempel, er designet for å krølle seg sammen lenge før kupeen siden førstnevnte er langt mer forbrukbar. På samme måte kan en person fortsatt gå med en revet ACL, men alvorlige skader på andre knevev og bein kan forkrøple personen permanent. Den første feilen i ACL kan forhindre mye mer alvorlig skade. I tillegg er hastigheten som ACL-er rives med lavere enn hastigheten med bein som lårbensbruddet (her, her). Påstander om ACLs skrøpelige design er helt klart feilaktige.

Lents feilDen sentrale leksjonen
Burgess kunne ha snakket i mange flere timer om falske påstander om dårlig design i slike strukturer som koblinger til netthinnen -lenke, den menneskelige blindtarmen -lenke og visdomstennene -lenke. Han kunne ha gitt utallige eksempler på biologi som demonstrerte toppen av ingeniørkunst.

Bilde 4. Lents er også et menneske


Likevel var de to eksemplene han presenterte tilstrekkelige til å gi en klar lærdom å ta med hjem. Evolusjonære antakelser fører konsekvent til at biologer feilaktig hevder at funksjoner i livet reflekterer inkompetent ingeniørkunst, og disse antakelsene fordreier dem til å undervurdere biologiske systemers oppfinnsomhet og optimalitet. Man håper at den konsekvente handlingen med feilaktig identifisering av dårlig design vil føre til at forskere i fremtiden vil utvise større forsiktighet før de stiller spørsmål ved visdommen til en funksjon i livet, som de i utgangspunktet ikke helt forstår.


Br. MillerBrian Miller


Dr. Brian Miller er forskningskoordinator for Senter for vitenskap og kultur ved Discovery Institute. Han har en B.S. i fysikk med bifag i ingeniørfag fra MIT og en Ph.D. i fysikk fra Duke University. Han snakker internasjonalt om temaene intelligent design og verdenssynets innvirkning på samfunnet. Han har også konsultert om organisasjonsutvikling og strategisk planlegging, og han er teknisk konsulent for Ideashares, en virtuell inkubator dedikert til å bringe innovasjon til markedet.

Bilde 5. Artikkelforfatteren -Brian Miller


Oversettelse og bilder ved Asbjørn E. Lund