En mirakuløs eksistens
Av Marvin Olasky; 14. des. 2022. Oversatt herfra


JordaI 'A Big Bang in a Little Room' beskriver Zeeya Merali konsensus blant vitenskapens største hjerner: "Forestillingen om at en Gud skapte universet vårt, er flere trinn på den gale stigen over ideen om at den ble laget av romvesener." Likevel beskriver Merali seg selv som en troende på Gud. Hun er også innehaver av en Ivy League PhD i teoretisk fysikk. Deretter stiller hun et godt spørsmål: Hvis Gud ønsket å sende oss en melding, hvordan ville han gjøre det?

Bilde 1. Jorda fra Apollo-17


Utgitt i 1985, inkluderte Carl Sagans roman Contact spekulasjoner om å finne en kode i sifrene til Pi, som starter 3.14159 og fortsetter for alltid - men ingen har funnet den. Andre sa at Gud kunne kode en melding i det menneskelige genomet - men det ville bare være nyttig for skapninger på denne planeten. Merali foreslår en melding innebygd i bakgrunnsstråling, slik at alle tilstrekkelig avanserte skapninger hvor som helst i universet kan oppfatte den. (Astronomer lærer om fjerne galakser og galaksehoper ved å kartlegge små strålingsvink.)

Skapelsens øyeblikk
Tiden for å gravere et slikt budskap på himmelen ville være i skapelsesøyeblikket, skriver Merali: "Tenk på det som å tegne et smilefjes i tusj på en ballong rett ut av pakken. Blås opp ballongen og bildet strekker seg med gummien. På samme måte, mens kosmos raskt blåste seg opp, ville skaperens budskap skinne ut over hele himmelen." Hun sier at ingen har funnet et slikt budskap så langt, og dermed skuffet de som tror på Gud.


Fininnstilling av livIngen slik melding? Med respekt for Merali, som skriver sjarmerende, tror jeg hun tar feil, av tre grunner.
For det første bor vi på en Gullhårs "akkurat passe" planet i et Gullhårs -univers. Mer enn tusen trekk ved universet og jorden, må falle innenfor trange områder for å tillate muligheten for liv, og deretter for avansert liv. For eksempel: Vi trenger en spesiell sammensetning av jordens kjerne og atmosfære, en bestemt jordakse-helning og rotasjonshastighet, spesiell kapillærvirkning og overflatespenning, og så videre.

Bilde 2. Universet er ekstremt fininnstilt


Vi eksisterer på grunn av ting de fleste av oss ikke vet noe om: Kosmiske stråleprotoner, intergalaktiske hydrogengassskyer, molekylært hydrogen dannet av supernovautbrudd, osv. Hvis en løs definisjon av et mirakel er "en høyst usannsynlig eller ekstraordinær hendelse", se på sannsynlighet for at enkle bakterier kan overleve hvor som helst i universet, bortsett fra guddommelig handling: En sjanse av 10 etterfulgt av 556 nuller. Hva med sannsynligheten for avansert liv? Én sjanse av 10 etterfulgt av 1054 nuller.

I den minneverdige Super Bowl 2017 var New England Patriots bak med 25 poeng med 17 minutter og syv sekunder igjen av kampen. De klarte å utligne kampen og vinne den på overtid: Overskrifter proklamerte "et mirakel-comeback". Men hva om Patriots hadde ligget bak med 8 216 poeng og trengte å score ett touchdown (pluss to ekstra poeng) i hver av de 1 027 sekundene som gjensto av kampen? Det gir oss en følelse av usannsynligheten i vår eksistens utelukkende av materielle årsaker - og vi må multiplisere den fysiske usannsynligheten/umuligheten med omtrent en billion. (Det er derfor noen ateistiske forskere tar tak i den snodige multiverseteorien.)

Bilde 3. Hitler tilpasset nazismen til sosialdarwinismen -'survival of the fittest'

Hitler-og-ET

Vend på formodningen
Et annet bevis for Guds eksistens: historien til det 20. århundre. Tre ateisters beslutninger - Mao, Stalin og Hitler - førte til hundre millioner dødsfall. Noen sier at det viser at en barmhjertig Gud ikke eksisterer, men vi bør snu antagelsen: Ateisme dreper, og vi har sett siden 1930-tallet hva som skjer når vi tilber menneskelige guder. Gud advarer oss gjennom hele Bibelen om at synd har konsekvenser: Skal vi betrakte ham som en løgner fordi han forteller sannheten?
Hvorfor våkner vi ikke hver morgen og innser at vår eksistens er mirakuløs? Kanskje fordi så mye støy omgir oss. Men her er en tredje grunn til å tro på Gud: Jeg har møtt noen menn i tjueårene hvis tenkning som tenåringer var så ødeleggende at det så ut som om de snart ville være døde, fengslet eller forræderske. Jeg var en av dem. Men "Herrens standhaftige kjærlighet opphører aldri; hans barmhjertighet tar aldri slutt" - og Bibelen forteller meg det.


Gud har sendt et budskap, ikke i bakgrunnsstråling, men i vår eksistens, vår historie og i det som bør være vår daglige lesning.

Bilde 4. Marvin-Olasky

Redaktørens merknad: Registrer deg for det gratis nyhetsbrevet Olasky Books ved å gå hit.

Marvin Olasky er seniorstipendiat ved Discovery Institute og dets senter for vitenskap og kultur. Han underviste ved University of Texas i Austin fra 1983 til 2008 og redigerte WORLD magazine fra 1992 til 2021. Han er forfatter av 28 bøker, inkludert Fighting for Liberty and Virtue og The Tragedy of American Compassion.

Oversettelse og bilder ved Asbjørn E. Lund