Lest omhyggelig, Nature News samtykker i å motbevise darwinismen
Evolution news; 3. mai 2019
Oversatt herfra.


Bilde 1: Azure Kingfisher, av JJ Harrison , [ CC BY 3.0 ], via Wikimedia Commons.


De vanlige mediene unngår snev av spørsmålstilling til Darwinistisk evolusjon, selvfølgelig. Tvert imot fremstiller de skeptikere som dårlige borgere. Vitenskaps-nyhetene selv forteller imidlertid en annen historie, hvis du leser dem nøye. Her er smakebiter fra nyheter å tygge på. Emnene varierer enormt, men fra forskjellige retninger konvergerer de mot Intelligent Design (ID).


Beboelighet
Leah Crane skriver i New Scientist -her: "Vi har funnet 4000 eksoplaneter, men nesten null er riktige for livet." Noen overraskelser der? En jord som er så fint tilpasset for millioner av arter bærer kjennetegnene til en privilegert planet. "Vi har funnet mer enn 4000 planeter som går rundt fjerne stjerner," skriver hun, "men det viser seg at ingen av dem har de rette forholdene for at livet skal utvikle seg, noe som gjør jorden enda mer spesiell enn vi trodde." Evolusjonister spådde annerledes. 1-0 til ID.


Blod
Et videoklipp som er lagt opp av Nature -her, lar deg se i tidsløpet. "Hvordan hvite blodlegemer velger den raskeste banen gjennom kroppen din." Som blinde mus i en labyrint, føler disse fleksible bakterie-bekjempende celler seg gjennom komplekse vev og synes alltid å finne den beste ruten. Forskere ga dem labyrinter å løse og var ganske forbløffet. Gitt parallelle ruter med forskjellige diametre, utforsket cellene dem alle, og valgte deretter den bredeste, og trakk de andre følerne tilbake for å følge lederen. Dette får dem ikke bare til sin destinasjon raskest mulig, men sikrer at kjernen får plass til å passere.


Siv-mutasjoner


Bilde duckweed


Den lave duckweed-planten er en bemerkelsesverdig akvatisk plante. De raskt voksende flytende mattene av duckweed, som ofte teppelegger dammer, inspirerer ingeniører på grunn av sin evne til å rense vann og generere energi til industrielle applikasjoner. Men duckweed har et annet uvanlig trekk dypere inne i cellene: De har bemerkelsesverdig lavt genetisk mangfold, forårsaket av 'ekstremt lav mutasjonsrate.' Man hører ekkoer av Behe's bok Darwin Devolves i dette:
-Selv om mutasjoner er råvarene for evolusjonære endringer, blir de ofte ledsaget av fitness-ødeleggelser. Evolusjonære forskere har antydet at naturlig utvalg i arter med store populasjoner driver mutasjonsfrekvensen så lavt som mulig. Ifølge denne hypotesen kan en art med en svært stor populasjons-størrelse under visse forhold utvikle en ekstremt lav mutasjonsrate - som igjen kan resultere i et svært lavt genetisk mangfold. Hittil har forskere imidlertid ikke kunnet vise denne forbindelsen i eukaryoter, det vil si organismer hvis celler har en kjerne.
Mutasjoner anses vanligvis tilfeldige. Har organismer muligheten til å kontrollere sine egne mutasjonsfrekvenser? I så fall må de regulere mutasjoner fra innsiden. Kanskje en søyle i neo-darwinismen smuldrer.


Kambriske merkverdigheter
"Hvorfor ser kambrike skapninger så rare ut?" Spør Mara Grunbaum på Live Science -her, og tenker på kunstverk av den snåle ormen Hallucigenia -bilde til høyre. Hun sier at det ser ut som en "piggete orm med ben som nudler." Ja, hvorfor? Men da blir hennes forklaring enda merkeligere. Ved å ringe til en evolusjonær biolog fra Harvard, skriver hun: "For 541 millioner år siden utviklet ormlignende dyr de første enkle musklene." Hennes ekspert svarer:
"Og plutselig, bam," sa [Javier] Ortega-Hern├índez. "Så har vi disse marine sedimentene som bare syder av aktivitet og liv."
Det uoppfordrede oppfølgingsspørsmålet bør være, hvordan har ormene 'utviklet' muskler? Deretter kommer dette: "Denne gangen - ofte kalt den kambriske eksplosjonen - ga opphav til mange linjer av dyr som fortsatt er hos oss, inkludert noen av de første bløtdyrene og leddyrene." Eksplosjonen 'ga opphav til' dyr? Hvordan? Er ikke det spørsmålet?


Skatte-kiste
Når det gjelder den kambriske eksplosjonen, er det funnet en annen skattekiste i Kina. Ikke langt fra den berømte Chengjiang-feltet, konkurrerer det nye Qingjiang fossilstedet med Burgess Shale for bevaring og variasjon. Science Magazine -her, sier at 53 prosent av artene på stedet representerer tidligere ukjente taxa. Bare ca 8 prosent av artene vises også i Chengjiang. Noen leddyr er så godt bevart at detaljer fra deres skjøre antenner vises i klart relieff, sammen med eksepsjonelt bevarte leddyr, cnidarians og ctenophores. På grunn av Qingjiangs "ekstreme overflod av fossil materiale og den eksepsjonelt høye graden av anatomisk bevaring," vil dette være et sted å se nærmere på. Allison Daley bemerker at i lagre av Burgess Shale-typen, vises 'nesten alle store dyre-phyla'. "De tidligste medlemmene fra vårt eget phylum, chordatene (strengdyr), er funnet som små fisklignende skapninger." Phys.org -her, har bilder av arbeidere som graver ut stedet. Den originale artikkelen fra Fu et al.. Med gode bilder, er i samme utgave av Science -her.


Gjensidig nytte
Fjær-midd virker som en forbannelse for fugler. Men nå ser forskere ved Universitetet i Alberta en velsignelse i stedet: de små arachnidene kryper rundt og renser fjærene: "Mikroskopisk analyse viser at fjær-midd kan være fordelaktige for fugler - ikke skadelige, som tidligere trodde." Krypende rundt som små Roombas, spiser fjærmidd-bakteriene sopp som kan forårsake sykdom. Det er derfor fugler med fjær som er tungt angrepet av midd 'har fjærdrakt som er i god stand.' Midden får igjen mat som fjærene samler inn. Dyrehager vil trenge å revurdere om det er gunstig å dusje deres ville fugler med kjemikalier.


Cilia i nyhetene
Det er grunnen til at cilia vokser en viss lengde og stopper, har forskere ved Washington University i St. Louis funnet -her. De små piskliknende fremspringene fyller luftveiene våre og suger ut støv og rusk. For å synkronisere og slå mest mulig effektivt må de nå og opprettholde en bestemt lengde. Personer med korte cilia utvikler sykdomstilstander. Studier under mikroskopet viste at 'de fleste mekaniske målinger, inkludert kraft, dreiemoment og kraft, økte i forhold til lengden på cilia, men det var en"myk flekk' i forhold til effektivitet." Leserne kan huske cilium som en av Michael Behe's ikke-reduserbare komplekse molekylære maskiner i Darwins Black Box . Tjue år senere oppdages det at cilia ikke bare er bygd godt, men vokser godt. Når forskerne fjernet et cilium, tok det omtrent 90 minutter å vokse opp til sin optimale lengde. Deres artikkel i Biophysical Journal -her leverer detaljene.


Biomimetikk
Det er aldri mangel på gode nyheter om etterligninger av naturens design. Her er noen få:
irriderene fisker gir forskere ideer på CEN.ACS.org -her, ideer for å skape fargeskiftende enheter. Prinsippet innebærer å endre avstand mellom parallelle lag, som endrer bølgelengden til brytningslys.
En rekeklo gir forskere på Texas A & M -her, ideer for undervanns plasma-generering. Pistolreken smeller kloen sin så fort at den skaper en kavitasjons-boble som sender ut lys når den kollapser. Hmmmm. Se den ett minutts-videoen for å se reken og ingeniørens modell.


Kingfish-fuglen må dykke etter fisk raskt, uten at nebbet bremser. Japanske forskere så på fysikken i dette, og redesignet nesen til deres lyntog, rapporterer BBC News -her. Togene brukte å avgi et høyt boom når de gikk gjennom tunneler, som forårsaket forstyrrelser for passasjerer, dyreliv og (andre) mennesker. Et søtt videoklipp viser hvordan fuglens design løste problemet.


Asp på Mars? Forskere ved University of Warwick , inspirert av skjelvende bevegelsene til asp i den minste bris, konkluderte med at denne typen bevegelse kunne 'redde fremtidige Mars rovers.' Hvordan? Det kunne fortsette å drive delikate sensorer på Mars-rovere uten behov for oppsamling, 'i omgivelser med ekstrem kulde, varme, støv eller sand.' Biomimetikk er tydeligvis ut fra denne verden!

Tager: Biomimetikk; blod; bløtdyr; cilia; leddyr; Darwin Devolves; Kambriske nyheter.

 

Oversettelse og bilder ved Asbjørn E. Lund