Myte: Et stort univers er et problem for kristendommen
Mike Keas; 11. jan. 2019
Oversatt herfra.

Bilde 1: Jorden fra (rommet) den internasjonale romstasjonen, via NASA.


Selvutnevnte talsmenn for vitenskap bruker ofte den enorme størrelsen på kosmos, med sine milliarder av galakser, som en klubbe for å slå ned på kristendommen. De sier at folk i den vestlige tradisjonen måtte vente på moderne vitenskap for å forstå at universet var stort, og måtte forkaste historiske jødisk-kristne synspunkter for å gjøre det.
Ikke sant.
Dette er en av flere anti-religiøse myter jeg demonterer i min nye bok, Unbelievable: 7 Myths about the History and Future of Science and Religion.


Bill Nye, scientisme fyren
Forskere fra århundrer tidligere, inkludert Nikolaus Copernicus (1473-1543) og Blaise Pascal (1623-1662), innså at universet er stort. De så i dette ingen motsetning til sin kristne tro. Likevel er kjendis TV-vitenskapsutdannet Bill Nye, "Vitenskaps fyren", blant dem som antyder at kosmos store skala innebærer at mennesker er ubetydelige. I de siste minuttene av sin 2010 "årets humanist" -takketale -her, talte Nye for naturvitenskap og all menneskehet, og gledet den amerikanske humanistforeningen med dette:
--Jeg er ubetydelig. ... Jeg er bare en flekk med sand. Og jorden i kosmisk skala er virkelig en annen flekk. Og solen er en ordinær stjerne. ... og galaksen er en flekk. Jeg er en flekk på en flekk som kretser omkring en flekk blant andre flekker blant andre tilsvarende flekker midt i flekkløsheten. Jeg suger.
Nyes publikum lo godkjennende, uten tvil fordi de trodde at 'jeg suger' egentlig betyr 'religion suger'.
Men Bill Nye er ikke så mye vitenskapsfyren som han er vitenskapisme(scientism)-fyren . Vitenskapisme (scientisme) er et ateistisk dogme maskert som objektiv vitenskap.


CS Lewis om dogmer og Universet
CS Lewis i sitt 1943-essay " Dogma and the Universe " ødela Nye's måte å tenke på. Lewis begynner med en analogi. Tenk deg hvordan en lege bestemmer at noen har blitt forgiftet til døden. Legen kan konkludere dette med rimelighet hvis han har en klar ide om den motsatte tilstanden organene ville ha blitt funnet i, om ingen gift var tilstede. På samme måte, hvis vi prøver å motbevise Gud ved å peke på hvor små vi er i en stort kosmos, bør vi tydelig identifisere den type univers som forventes hvis Gud eksisterte.


Bilde 2. Bok Unbelievable


Men Lewis hevder at et slikt prosjekt mislykkes. "Uansett hva rommet kan være i seg selv ... oppfatter vi det som tredimensjonalt, og til tredimensjonalt rom kan vi ikke tenkes noen {endelige -oversetters tillegg} grenser," skriver han. Så vi føler naturlig at kosmos er enormt. Hva om vi ikke oppdaget annet enn vår egen sol og måne i et slikt uendelig rom? "Denne store tomheten ville sikkert bli brukt som et sterkt argument mot Guds eksistens," fortsetter Lewis. I så fall ville ateister argumentere for at ingen Gud ville skape så store mengder bortkastet tomt rom.
Lewis går gjennom de andre alternativene: "Hvis vi oppdager andre himmellegemer, må de være beboelige eller ubeboelige. Og det merkelige er at begge disse hypotesene brukes som grunnlag for å benekte kristendommen." Hvis det er milliarder beboelige planeter, så vil skeptikere sannsynligvis si at dette betyr at mennesker ikke er spesielle. Vi ville 'bli borte' blant en mengde romvesener, eller slik fortelles historien.
Lewis fortsetter: "Hvis jorden derimot er helt unik, så viser det at livet bare er et tilfeldig biprodukt i universet, og slik igjen motbeviser vår religion." Ateister kan i så fall videre klage på at ingen Gud ville skape billioner av sterile planeter - hvilket elendig design.
Ser du problemet? Kron jeg vinner, mynt du (og Gud) taper. Det vi har her er ikke sannhetssøking. Det er spill-rigging.


Å få universet til å spinne
Ateister ville finne måter å spinne en historie som latterliggjør tro på Gud, uansett hvilken størrelse eller innhold av kosmos. Bill Nye's Guds-fordømmende kosmiske historiefortelling består ikke troverdighetstesten. Hold alt dette i bakhodet neste gang du hører denne populære myten fremkalt for å håne religiøse troende.


For både jøder og kristne, her er situasjonen: Vi tror på en allmektig, uendelig Gud, og moderne astronomiske funn har bekreftet at vi bor i et majestetisk univers som passer til en slik skaper. Salmisten skrev det riktig for 3000 år siden: "Himmelen priser dine under, Herre" (Sal 89,6).

Tager: C.S. Lewis; kosmos; kristendom; planeter; rommet; scientisme; universet.

Michael N. Keas er foredragsholder i historie og filosofi ved Biola universitet, stipendiat ved Discovery institutt, senter for vitenskap og kultur, og forfatter av den nye ISI boken Unbelievable: 7 Myths about the History and Future of Science and Religion.

Oversettelse og bilder ved Asbjørn E. Lund