God jul! nr. 8 historie fra 2023:
Et annet "vestigialt" organ har "absolutt kritiske" funksjoner
Casey Luskin, 25. desember 2023. Oversatt herfra


Følgende ble opprinnelig publisert 25. september 2023.
"Den menneskelige eggeplomme -sekken anses ofte som vestigial." Så sier en artikkel i 2017 i PNA-er, som fortsetter med å si at "det menneskelige embryoet beholder en eggeplomme, som går gjennom primære og sekundære utviklingsfaser, men dens betydning er kontroversiell." Den artikkelen rapporterte videre at "menneskelig sekundær eggeplomme-sekk utfører nøkkelfunksjoner tidlig i utviklingen." -lenke.


Men en ny artikkel i Science, "Plommesekk avslører multiorgan -funksjoner under tidlig menneskelig utvikling," -lenke, har tilsynelatende avgjort denne debatten ved å vise at den menneskelige eggeplommesekken "genererer det første blodet og immuncellene, og gir næring og metabolsk støtte til det utviklende embryoet." En kommentar om artikkelen i Science - "Tre organ i ett? Forskere løser mystiske roller om menneskelig eggeplomme " - forklarer artikkelen:" Ikke vestigial ... Den menneskelige eggeplomme sekken er en multitasker, viser studien. Det inneholder også proteiner for å bryte ned skadelige giftstoffer og produserer proteiner nødvendige for blodkoagulering."

Bilde 1. Menneskelig egg(kim) sekk


Kyllinger og nebbdyre - Artikkelen utdyper:
"I likhet med kyllinger, nebbdyr (platypus) og andre dyr som klekkes fra egg, hadde de en eggeplomme når de var embryo. For mange virveldyr får denne posen servert flere utviklingsroller, inkludert .. eggeplomme, den næringsrike væsken som hjelper til med å gi næring til embryoet.
Imidlertid er funksjonen til den menneskelige eggeplomme-sekken uklar. Den inneholder ingen eggeplomme og avtar i løpet av andre trimester av svangerskapet - morkaken gir i stedet nøkkelveien for å mate avkommet. Nå avslører en studie i Science ToDay at den menneskelige eggeplomme-sekken er stand in for organ som lever og nyrer som oppstår senere i utviklingen. Funnene kan hjelpe forskere med å skape bedre embryo-etterligninger i laboratoriet og rådgi om nye måter å dyrke immunceller for behandling av sykdommer. ..


Det resultatene av studien viser, sier Haniffa, er at "det er en flyktig struktur under tidlig utvikling, som er helt avgjørende for embryoet." Den allsidige eggeplomme -sekken "er tre organer i ett," sier hun og utfører jobber som senere vil bli delegert til lever, nyre og benmarg.

Beholder evolusjonære tolkninger
Til tross for viktigheten av dette "absolutt kritiske" organet, har noen fortsatt til hensikt å beholde evolusjonære tolkninger. En artikkel om denne forskningen på Science Alert -lenke https://www.sciencealert.com/human-embryos-have-a-mysterious-yolk-sac-and-we-finally-know-why gir denne begrunnelsen:
"Nå har et stort team av forskere ledet av Wellcome Singer Institute i Storbritannia avdekket en god grunn til å holde på denne tilsynelatende unyttige -relikvien av vår dype evolusjonære fortid. Noen få gode grunner, faktisk.
"å kartlegge hvordan eggeplommen utvikler seg i løpet av disse første ukene av svangerskapet er grunnleggende for forståelsen av utviklingen av immunforsvaret," sier hudlege Muzlifah Haniffa, seniorforfatter av en fersk studie som profilerer den menneskelige eggeplommesekkens vev som del av det internasjonale Human Cell Atlas Initiative.
"Dette er første gang vi viser de multiple organfunksjonene til eggeplomme-sekken - vi ser en stafett fra eggeplomme til lever, til benmarg."

Bilde 2. Nebbdyr med detaljer

Undersøkelse basert på forskjellige modelldyr antyder at vår eggeplomme er kilden til våre aller første blodceller. Ikke bare den oksygen-transporterende røde sorten, men de hvite cellene som fungerer som en immunrespons, som reiser fra sekken til leveren, og deretter senere til beinene der de legger seg for å hjelpe til med å danne marg."
Det vi ser her er at selv i møte med klare bevis på funksjon for denne strukturen i menneskelig utvikling, blir den fremdeles forstått som en "relikvie fra vår dype evolusjonære fortid." Det intelligente designparadigmet ser biologi veldig annerledes: Hvis vi antar at strukturer er til stede av en grunn, vil vi oppdage at de sannsynligvis har viktige funksjoner. Denne ID-baserte antagelsen har båret frukt om og om igjen i biologi-som etterlater en til å stille spørsmål ved om evolusjonære begreper om "vestigialitet" eller "relikvier fra vår fortid" selv burde bli relikvier fra fortiden.

 

Bilde 3. Casey Luskin


Casey Luskin er geolog og advokat med høyere grad i vitenskap og jus, som gir ham ekspertise i både de vitenskapelige og juridiske dimensjonene av debatten om evolusjon. Han fikk sin doktorgrad i geologi fra University of Johannesburg, og BS- og MS-grader i geovitenskap fra University of California, San Diego, hvor han utstrakt studerte evolusjon, både på hoved- og lavere nivå. Hans jusgrad er fra University of San Diego, hvor han fokuserte studiene på første Amendment, utdanningslov og miljørett.

 

 

Oversettelse via google oversetter og bilder ved Asbjørn E. Lund