Mennesker og sopp: I 'Wish' går Disney til krig mot menneskelig eksepsjonalisme
Av David Klinghoffer; 14. desember 2023: Oversatt herfra.

Bilde 1. Fluesopp -av samme grunnstoffer som oss


En kollega ble i løpet av helgen dratt til 'Wish', et bomskudd fra Disney som "fikk Disneys verste Rotten Tomatoes -score på nesten to tiår -lenke." Selvfølgelig var teatret i Seattle fullt av små barn. Ingenting mer å rapportere? Å, det er det. Kollegaen vår påpekte meldingen som foregikk i filmens musikalske nummer, "Jeg er en stjerne." Du kan se det her på YouTube (den lar meg ikke 'embedde' videoen). Jeg (Klinghoffer) måtte se et par ganger før jeg forsto hva filmen prøver å trykke inn i unge mennesker.
Ideen om at hver enkelt av oss er en "stjerne" høres først ut, som en tilkalling til narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Mens hvert menneske er unikt verdifullt, noe som gjenspeiler vårt eksepsjonelle plassering i kosmos {Salme 8 -oversetters tilføyelse}, er i virkeligheten ikke alle bestemt til å være stjerner i dette livet. Faktisk er det veldig få. De fleste av oss har en ydmyk, men ikke mindre en hederlig rolle å spille. Å nekte å akseptere det er en formel for skuffelse og harme.

 

En flippet metafor
Men dette er ikke hva sangen i det hele tatt lærer! Det flipper metaforen på hodet: Det innebærer at vi bokstavelig talt er "stjerner", i betydningen å være avkom til stjerner. Fysisk er vi faktisk "laget av stjernestøv" -lenke , som en "Stjernestøv-ekspert" forklarer på nettstedet Museum of Natural History: "Det er til sammen 100% sant: Nesten alle elementene i menneskekroppen ble laget i en stjerne og mange har kommet gjennom flere supernovaer." -lenke. Men en musikalsk hyllest til det periodiske systemet er ikke hva Disney går etter, heller. Sangtekstene -lenke, gjør dette klart:

Bilde 2. Kanskje det gir noen hint å se oppover likevel?


Hva er gitt generasjonelt til deg? (Og til meg?)
Og hvorfor øynene våre alle ser ut som mikroskopiske galakser?
Har du noen gang lurt på hvorfor du ser opp på himmelen etter svar?
Vel, du trenger ikke å se for hardt Vi er her for alle spørsmålstegnene dine
{sunget av dyrene omkring henne -oversetters tilføyelse.}
Hvis du prøver å finne ut akkurat hvem du er
Ikke se langt


[..]
Her er en liten morsom allegori
Som får meg eksitatorisk
Dette kan synke inn om morgenen
Vi er vår egen opprinnelseshistorie
Hvis jeg forklarer dette dårlig
Vel, jeg lar Stjernen gjøre det for meg
Det hele er ganske avslørende
Vi er vår egen opprinnelseshistorie.

Bilde 3. Ateist og humanist -vanskelig balansegang

Jeg vet, det er fryktelig. Dette fanger imidlertid fint meldingen: "Hei, du ser fremdeles ut som om du er strandet / Men hvis du bare ser soppene, så vil du forstå." Barn, du må forstå at mennesker er "stjerner" på samme måte som sopp er, siden du og jeg og den soppen i skogen alle er naturlige produkter av stjernene - med, så langt som sangen er forberedt på å innrømme, ingen tydelig rest.


Ønsk deg noe når du ser et stjerneskudd (?)
I en annen Disney -film for mer enn åtti år siden -lenke, som involverte å ønske seg noe ('wish upon a star') , var skillet mellom en tregutt og en "ekte gutt", en med en sjel, hele forutsetningen for historien. Den gammeldagse myten har nå blitt fullstendig veltet om. I dette bildet av virkeligheten, som høres så oppegående ut når du først hører den, er materialismen og nihilismen - som vekket "religion", som Victor Davis Hanson kaller det - poenget, når du først lar det "synke inn om morgenen. " {når hvile har gjort oss opplagt -lenke -oversetters tilføyelse.}


Wish: Offisiell Trailer -lenke.


Disney er selvfølgelig ikke den eneste på tvers av vår kultur som synger den melodien. Langt fra det. Vår vitenskapsforfatter Denys O'Leary siterer University of Washington Evolutionary Psychology David Barash, som er blant dem som drømmer lenge om moralske redsler - ved å lage Humanzees -lenke, en hybrid av mennesker og sjimpanser - for å score en ideologisk seier. Professor Barash kan en alltid stole på at sier den stille delen høyt. Hans mål, skriver han, er "den mest sårende teologisk drevne myten for alle tider: At mennesker er diskontinuerlige fra resten av den naturlige verden, siden vi var spesielt skapt og utstyrt med sjeler, mens de-alle andre skapninger - ikke var det."

Mennesker og sopp
Å demontere menneskers diskontinuitet med naturen er også målet med den muntre, uskyldige klingende Disney-sangen. Vi er ikke mer spesielle enn sopp. Horrorforfatteren fra 1900-tallet H. P. Lovecraft, en erke-atheist, forsto at uskarphet av skillet mellom mennesker og sopp var stoff for dyp frykt. Disney ser det som noe å feire. Mennesker er ikke eksepsjonelle i våre fysiske ingredienser, slutt på historien. Det er ikke rom igjen der for en sjel. David Barash, i jakten på Humanzees, er villig til å betale prisen for de skapningene som opplever "et levende helvete med biologisk og sosial ubestemmelighet." Det hele er i tjeneste for det nihilistiske korstoget, og ødelegger forestillingen om at vi - Enten vi er -mennesker, sjimpanser eller sopp - er noe annet enn stjernestøv.

Bilde 4. Mange typer identitets-dysforier


Disney, i motsetning til David Barash, er ikke villig til å si det ut høyt, eller ikke like så tydelig. Men mange unge filmgjengere vil ha absorbert leksjonen, ekkoet rundt om i kulturen, ikke dessto mindre.

 

David Klinghoffer; Bilde 5. Foto av Casey Sernaqué


SENIOR stipendiat og REDAKTøR, EVOLUTION NEWS
David Klinghoffer er seniorstipendiat ved Discovery Institute og redaktør av Evolution News & Science Today, den daglige stemmen til Discovery Institutes Center for Science & Culture, som rapporterer om intelligent design, evolusjon og skjæringspunktet mellom vitenskap og kultur. Klinghoffer er også forfatter av seks bøker, en tidligere seniorredaktør og litterær redaktør ved National Review magazine, og har skrevet for Los Angeles Times, New York Times, Wall Street Journal, Washington Post, Seattle Times, Commentary og andre publikasjoner. Han ble født i Santa Monica, California, og ble uteksaminert fra Brown University i 1987 med en A.B. magna cum laude i komparativ litteratur og religionsvitenskap. David bor i nærheten av Seattle, Washington, med sin kone og barn.

 

Oversettelse, via google, og bilder -ved Asbjørn E. Lund