Blekksprut Intelligens -- En utfordring for evolusjon
Av Denyse O'Leary -lenke; 2. oktober 2023 Oversatt herfra


Blekkspruten, som anses å være atskilt fra oss, av rundt 700 millioner år med evolusjon, antas å være det mest intelligente virvelløse dyret. Den utfordrer mange vanlige antagelser om dyrs intelligens, fordi den er en kortlevd enstøing. Og vi oppdager at nervesystemets apparat for intelligens også er helt forskjellig fra typiske pattedyr- eller fugle -modeller.
I stedet for å ha et sentralisert nervesystem, er blekksprutens nervesystem spredt over hele kroppen. To tredjedeler av nevronene er ikke inne i hjernen. Forskere er ikke engang sikre på hvordan dette systemet kan fungere, men det gjør det..
Men det blir enda mer interessant. Mange av disse nevronene kan kommunisere med hverandre uten å gå gjennom hjernen. I hovedsak kan nervesystemet inne i blekksprutens armer omgå hjernen og kommunisere med hverandre ..
Med andre ord, blekkspruthjernen er ikke engang klar over hva armen gjør, noe som er vanskelig å forstå.
MIHAI ANDREI, "BLEKKSPRUTARMER KAN TA BESLUTNINGER PÅ EGEN HÅND, UTEN EN HJERNE," ZME SCIENCE, 27. SEPTEMBER 2023 KONFERANSEPAPIRET ER ÅPEN TILGANG.


Bilde 1. Fotball-orakelet-Paul (lenke)

Ikke det vi forventet
En fersk studie fant at blekksprutens minnesystem -lenke også er forskjellig fra det vi kunne ha forventet:
"I motsetning til typiske modeller, opererer den vertikale lobens nettverk i en feed-fremover-konfigurasjon, som en enveiskjørt gate, med informasjon kun fra inngangsnevronene til utgående nevroner, som kontrollerer blekksprutadferden.
Sentralt i denne enkelheten er organisasjonsstrukturen til omtrent 25 millioner interneuroner, delt inn i to distinkte grupper: Enkle AMacrine celler (EAMer) og Komplekse AMacrine celler (KAMer). EAM-ene, som teller rundt 23 millioner, spesialiserer seg på å lære visuelle egenskaper gjennom synaptisk forsterkning. I motsetning til dette spiller KAM-ene, til sammen omtrent 400 000, en sentral rolle i å konsolidere aktivitetsnivået.
De to celletypene sender sine aksonale grener for å koble seg til større celler i utløpslaget. Enkle celler, som overfører "lært" informasjon, gjør de store cellene aktive, mens komplekse celler gjør dem mindre aktive, og kontrollerer hvordan hjernen fungerer effektivt."

Bilde 2. Blekksprut


HEBREW UNIVERSITY OF JERUSALEM, LåSER OPP MYSTERIER OM Blekksprutkognisjon: BANER VEIEN FOR MINNEFORSKNING, PHYS.ORG, 16. AUGUST 2023 -lenke. AVISEN HAR åPEN TILGANG.
Video: Forskere løser blekksprut-mysterium.


Blekksprutens system er i samsvar med betydelig intelligens.
En blekkspruts bemerkelsesverdige intelligens gjør den til et unikt emne også for marinbiologer og nevrovitenskapsmenn. Forskning har avdekket at hjernekraften til blekkspruten gjør at den kan skru av topplokket på en krukke eller navigere i en labyrint -lenke. Men, lik mange barn, utvikler blekkspruten også en ubøyelig tendens til å flytte grensene for atferd. Flere akvarier har funnet blekkspruter som husker vaktplaner for å snike seg inn i nærliggende tanker for å stjele fisk -lenke; i mellomtiden har marinbiologer oppdaget at ville blekkspruter vil slå fisk -lenke .. uten noen åpenbar grunn.
KENNA HUGHES-CASTLEBERRY, "VI ER ETT STRITT NÆRMERE TIL å LESE AV BLEKKSPRUTERS SINN," -lenke, ARS TECHNICA, 8. APRIL 2023

 

Bilde 3. Blekksprutens øye -et kapittel for seg

Livets grenser
Dominic Sivitilli, en atferdsforsker ved University of Washington og medforfatter av den første artikkelen nevnt ovenfor, er interessert i blekksprutforskning fordi det kan hjelpe oss med å teste grensene for hvordan liv kan overleve andre steder i universet. Men utenomjordisk liv er neppe det eneste spørsmålet blekkspruten reiser. Hvis universet er ment å være uten intelligens eller design, hvordan da - ikke bare ett - men minst to, ganske forskjellige, systemer for å gjøre det mulig å eksistere? Hva er sannsynligheten?
Det viser seg at maneter også kan lære uten hjerne -lenke. Og for tiden raser en tvist om planters intelligens -lenke. Blekksprutens system er i samsvar med betydelig intelligens.
Hvis det er "naturlig" for vidt forskjellige livsformer å utvikle helt forskjellige intelligenssystemer, er det sannsynligvis noe underliggende universet vårt som driver noen livsformer mot intelligens. Det kan ikke bare være darwinistisk naturlig utvalg for å overleve, fordi et stort antall andre livsformer kan overleve ganske bra med svært begrenset intelligens.

Bilde 4. Særegenhet omkring blekksprut

Utviklende menneskelig bevissthet
Det er det samme problemet som vi møter med argumenter for utviklingen av menneskelig bevissthet. Vi er informert om at menneskelig bevissthet utviklet seg, ganske enkelt for å gjøre det mulig for humanoider å jakte mer effektivt. Men flokker med ulver, løver og spekkhoggere har aldri trengt noe lik en menneskelig bevissthet for å jakte effektivt. En teori som har som mål å vise at det egentlig ikke er noen intelligens eller bevissthet som ligger til grunn for universet, er ikke særlig god til å forklare hvordan slike systemer kom til å eksistere.
Vi har bare begynt å studere emnet med ulike systemer for å muliggjøre intelligens på alvor. Og det er sannsynligvis flere overraskelser underveis.

Mer om blekksprut -her.

 

DENYSE O'LEARY -bildet


Denyse O'Leary er en frilansjournalist basert i Victoria, Canada. Hun spesialiserer seg på tros- og vitenskapsspørsmål, og er medforfatter, sammen med nevrovitenskapsmannen Mario Beauregard, av The Spiritual Brain: A Neuroscientist's Case for the Existence of the Soul; og med nevrokirurg Michael Egnor fra den kommende The Human Soul: What Neuroscience Shows Us about the Brain, the Mind, and the Difference Between the Two (Worthy, 2025). Hun mottok sin grad i engelsk språk og litteratur.

 

 

 

Oversettelse via google oversetter og bilder ved Asbjørn E. Lund