Eutanasi handler ikke om å avslutte ukontrollert smerte

(Oversatt herfra)
Wesley J. Smith; 29. mai 2017


Den kremmeraktige eutanasi-frykt-bevegelsen pusher sin løsning som et middel mot å forhindre en forferdelig død i smerte som ikke kan kontrolleres. Det er et helt falsk signal. Det er ikke derfor det faktisk blir gjort.
I stedet driver eksistensiell angst folk til å søke doktorstyrt eller foreskrevet avslutning. Det har vært erfaringen i Oregon. Nå også, Canada. Fra en studie publisert i New England Journal of Medicine -her.

"De som fikk MAiD [medical aid in dying] pleide å være hvite og relativt velstående og indikerte at tap av autonomi var den primære årsaken til deres forespørsel.
Andre vanlige grunner inkluderte ønsket om å unngå å belaste andre eller miste verdighet og det utålelige ved ikke å kunne nyte livet.

Bilde 1. Heller smertelindrende avslutning


Få pasienter siterte utilstrekkelig kontroll over smerte eller andre symptomer.


Dette er viktige saker som må tas opp gjennom kraftig selvmordsforebygging og andre mentale helseintervensjoner.
Men de blir ikke gitt. I stedet er ønsket om å dø av frykt for å være en byrde eller å miste autonomi validert med dødelige (sprøyte)stikk eller giftpiller. Og da blir den typen død dyttet i retning normalisering.
Ikke å gi kraftige tiltak mot eksistensiell angst er som å frata en kreftpasient av morfin, og deretter hjelpe henne til å dø fordi hun er i så mye smerte.

Tager: Eutanasi; selvmord; New England Journal of Medicine

 

Bilde 2. Livsstil kan forbedre helse -og hindre lidelser

Oversatt av Asbjørn E. Lund (Bildene sto ikke i opprinnelig artikkel, evt. untatt det 1., og er satt inn av undertegnede, se lenke i Bilde-nr)