Biologi hjelper oss å forstå velsignelsen ved gress (grasfamilien)
David Coppedge; 10. august 2022 Oversatt herfra.


GressBilde 1. Gress


Tidsskriftet Science tilbyr en spesiell seksjon viet til gress. Bianca Lopez, Pamela J. Hines og Caroline Ash introduserer forsidehistorien med noen oppsiktsvekkende fakta om disse "ofte undervurderte" plantene. I "Den ukjente verdien av gress," -lenke, sier de,
-Gresstyper er svært forskjellige, men bare seks eller syv gressarter gir de fleste kaloriene som mennesker forbruker. .. I tillegg til dyrkede åkre og beitemarker, dekker gresskledde økosystemer (både Poaceae og Alismatales) store deler av planeten, og danner terrestriske gressletter og undersjøiske enger. Gressletter skaper og stabiliserer fruktbar jord; lagrer karbon; generere oksygen; og gir dyrs habitat byggematerialer og mat. Likevel er disse artene og systemene ofte undervurdert. Konvertering av arealbruk og klimaendringer utgjør trusler, og det samme gjør tiltak for å redusere klimaendringer som prioriterer karbon lagret i trær fremfor det som lagres i gressletter. Likevel kunne gress tilby løsninger på mange av våre samfunns-utfordringer, hvis bare vi fullt ut ville anerkjenne deres mangfold og verdi

Setter pris på gressletter

Her er noen punkter for å øke vår takknemlighet for de 12 000 kjente gressartene.
⋅ Gress-sletter lagrer omtrent en tredjedel av verdens landbaserte karbonlagre.(1)
De fleste av oss vil enten ha spist, tråkket på eller brent gress i løpet av de siste 24 timene. (2)
⋅50 prosent av kaloriene som forbrukes av mennesker kommer fra tre arter av grasfamilien: hvete, ris og mais.(2)
Kjøtt, egg og meieriprodukter kommer fra dyr som spiser gress. (2)
⋅Gress er de dominerende plantene på alle kontinenter bortsett fra Antarktis. (2)


Video -Liv i sjøgress (2min 14sek)


sjogress⋅Ikke alt gress lever på land. Omtrent 72 arter i 4 familier er "sjøgress" som lever i vann. (3)
Sjøgress har tilpasset seg å leve under vann, hvor lyset er begrenset, hvor salt og næringsstoffer kan være problematiske, og hvor jordsmonn kan bli svært giftig. (3)
⋅Sjøgress er verdens eneste undervannsblomstrende plante. (4)
⋅Sjøgress-"enger" er viktige karbondioksidsluk som kan gi betydelig karbonbinding, men som likevel er på vei ned på grunn av menneskelig aktivitet. Naturvernere vurderer måter å hjelpe dem med å komme seg. (3)
⋅Sjøgressenger fremmer biologisk mangfold for fisk, krypdyr, krepsdyr, pigghuder og andre marine organismer som sjøagurker, muslinger, sjøkuer, havskilpadder og krokodiller som bruker dem til mat eller ly. (3, 4)
⋅Sammen med mangrover og korallrev bidrar strandenger til å stabilisere kystlinjer. De reduserer også vannets surhet og renser vannet fra virus, bakterier og tungmetaller, og hjelper korallrevene til å blomstre. (3,4)
⋅Sjøgress kan brukes som byggemateriale, gjødsel og habitat for sjømatoppdrett. Når det er lite bomull, kan det brukes som en alternativt fiber for klær. (4)


Smithsonian Ocean-nettstedet gir ytterligere ros til sjøgress:
-Sjøgress kan danne tette undersjøiske enger, hvorav noen er store nok til å bli sett fra verdensrommet. Selv om de ofte får lite oppmerksomhet, er de et av de mest produktive økosystemene i verden. Sjøgress gir ly og mat til et utrolig mangfoldig samfunn av dyr, fra små virvelløse dyr til store fisker, krabber, skilpadder, sjøpattedyr og fugler.

Bilde 2. Hagegress

Klassifisering av gress
Hage-gressSiden gressletter utgjør nesten 40 prosent av jordens terrestriske biosfære (5), er det verdt å bli kjent med disse fantastiske og mangfoldige plantene som gjør så mye for oss.
Alt gress er angiospermer (blomstrende planter) i enkim-bladene, noe som betyr at bladene deres viser parallell venasjon og springer ut fra et enkelt frøblad (frøblad). De utgjør omtrent 20 prosent av 60 000 kjente arter av enkimblader, så mens alle gress er enfrøbladede, er flertallet av enkimbladene ikke gress, men andre vakre og nyttige planter som orkideer, liljer, asparges og ananas. Røttene til gress er fibrøse, noe som gjør dem gode til å binde jord og forhindre vinderosjon samtidig som de gir habitat for meitemark, muldvarper og gnagere. Vi er alle kjent med begrepet "grasrøtter" som en metafor for folkebevegelser nedenfra og opp.

Gress har lenge vært viktig for balansert ernæring. Endospermene til gressfrø (helkorn) er rike på proteiner, karbohydrater, fett, vitaminer og fiber. De er også gode kilder til metallo-enzymene Michael Denton diskuterer -se videoer , som er avgjørende for livet: jern, kobber, sink og magnesium.


Selv om alle gressgenomer er kollineære (dvs. gener i samme rekkefølge), er detaljene overraskende forskjellige. McSteen og Kellogg notat,2
-Under denne bredt bevarte genomarkitekturen lurer omfattende mangfold, inkludert variasjon i nukleotider (enkelnukleotid-polymorfismer), genstruktur og til og med tilstedeværelse eller fravær av gener. Nukleotidforskjellene mellom to linjer av Zea mays (mais) er større enn mellom mennesker og sjimpanser. Gener sentrale for plantestruktur i mais, mangler i hvete og ris, og omvendt. Med andre ord, ikke alle typer gress har samme supplement av gener, og deres morfologi endres tilsvarende.

Bruk gresset godt
Mexican featherKunstig utvalg – en form for intelligent design – har beriket livene våre med store korn av mais fra mager teosinte, fullkornsbrød, næringsrik ris i kinesisk og meksikansk mat og lange rader med frokostblandinger i dagligvarebutikker, for ikke å si noe om sukker, for å søte te og kaffe. Selv noen drikker kommer fra gress, som øl fra bygg og rom fra sukkerrør. Maisavfall har i det siste forsterket vårt transportdrivstoff med etanol.
Bare noen få gresstyper har blitt dyrket til mat. Det kan være mye mer næring i "foreldreløse avlinger" som ennå ikke er tappet. Men ingen av fordelene vi nyter godt av, kunne ha blitt forstørret av oppdrettere, med mindre informasjonen om ingrediensene først ble kodet inn i genomene til avlingsgress. Kunstig utvalg er bare mulig på grunn av opprinnelig utformet informasjon i plantene og dyrene vi favoriserer.
Gressplener forskjønner slettene våre, og dekorative arter som pampas og Bilde: 'Mexican feather' -forbedrer hagen vår. Gressmarker gir arenaer for sport som golf, fotball og baseball. Med sine behagelige grønne nyanser som pirrer kjeglene i øynene våre i sentrum av menneskelig fargefølsomhet, forbedrer gress livet vårt på mange, mange måter.


Mange refererer muntert til "Guds grønne jord" når de tenker på naturlig skjønnhet, og gress er en stor del av det strålende verdensbildet. Hvorfor skal planeten vår være så velsignet med disse fantastiske plantene som gjør så mye for biosfæren? Gress er førsteklasses eksempler på universets tidligere egnethet for komplekst liv som Michael Denton har belyst med slik klarhet og lidenskap i sin Privileged Species-serie -lenke . Det er sannsynlig at mennesker eller komplekse dyr, ikke kunne eksistere uten disse rikelige og næringsrike små plantene som hjelper til med å binde biosfæren sammen. La oss stå i ærefrykt, med gresset under føttene våre.

CoppedgeDavid Coppedge (bilde)
David Coppedge er en frilans vitenskapsreporter i Sør-California. Han har vært styremedlem i Illustra Media siden grunnleggelsen og fungerer som deres vitenskapskonsulent. Han jobbet ved NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) i 14 år, på Cassini-oppdraget til Saturn, til han ble kastet ut i 2011 for å ha delt materiale om intelligent design, en diskriminerende handling som førte til en nasjonalt publisert rettssak i 2012. Discovery Institute støttet saken hans, men en ensom dommer dømte mot ham uten forklaring. En naturfotograf, friluftsmann og musiker, David har B.S. grader i realfagsutdanning og i fysikk og holder presentasjoner om ID og andre vitenskapelige emner.

Oversettelse og bilder ved Asbjørn E. Lund


Referanser
1. Bai and Contrufo, "Grassland soil carbon sequestration: Current understanding, challenges, and solutions." Science 4 Aug 2022: 377:6066, pp 603-608.
2. McSteen and Kellogg, "Molecular, cellular, and developmental foundations of grass diversity." Science 4 Aug 2022: 377:6066, pp 599-602.
3. Unsworth et al., "The planetary role of seagrass conservation." Science 4 Aug 2022: 377:6066, pp 609-612.
4. Swansea University press release, "The value of seagrass to the planet’s future is far greater than appreciated." Aug 5, 2022.
5. Buisson et al., "Ancient grasslands guide ambitious goals in grassland restoration." Science 4 Aug 2022: 377:6066, pp 594-598.
6. Harvard Nutrition Source, "Whole Grains."